Balatonról, Jövőről

Szakmai-mentoraink

Bemutatkozás

A versenyben részt vevő csapatok számára, szakmai-mentorokat biztosítunk, akik a feladat témában jártas szakemberek.
A diákok hozzájuk fordulhatnak kérdéseikkel, ezáltal igyekszünk biztosítani számukra a megfelelő szakmai hátteret és emelni az elkészült munkáik színvonalát.


Mentorok

Pádár Tibor / Dísznövény termesztés, Kertészeti-,Környezetvédelmi-, és Fenntarthatósági tanácsadó
Önkéntes egyszerűségre törekvő, fenntarthatósági polgár.

Végzettség: Magasépítő, Kertészeti, Környezetvédelmi ökológus, Környezettantanár MSC.
Hobby: Filozófia, Jövőkutatás, pozitív pszichológia, fenntarthatóság

Célja: Az egészséges, boldog, fenntartható élet feltételeinek kutatása, megteremtése, gyakorlása és terjesztése.


Huszár Szilvia / területi tervező/MBH Consulting Zrt.

1996-tól kezdtem dolgozni a VÁTI-ban területfejlesztési és területrendezési szakterületen tervezőként, majd 2013-tól a jogfolytonos Lechner Tudásközpontban vezető tervezőként. Megyei és települési fejlesztési és rendezési tervek készítését irányítottam. A Balaton térségével 2007-től foglalkozom mélyebben (Balaton törvény és utódja, illetve a vízpartrehabilitációs-tanulmánytervek). 2021-től az MBHC-nél dolgozom, ahol szintén önkormányzati fejlesztési dokumentumok készítésével foglalkozom. A fejlesztések tervezésénél mindig is szem előtt tartottuk a fenntarthatósági elveket (bölcs, takarékos területhasználat, biodiverzitás védelme, kevesebb hulladéktermelés és növekvő feldolgozás, újabban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a CO2 kibocsátás csökkenés), amelyet ma zöld átmenetnek is hívunk. Az ELTE TTK-n végeztem földrajz szakos tanárként és térképészként, majd további posztgraduális képzéseken is oklevelet szereztem. Budapest X. kerületben élek. Két felnőtt gyermekem van.

A családom mellett szívem-lelkem a Balatoné! 😊


Klaniczay János / Építész

Diplomáját a BME Építészmérnöki karán szerezte, 2020-tól az Urbanisztika tanszék PhD doktori hallgatója, ahol turizmus, urbanisztika és identitás kapcsolatait kutatja. A KÉK-hez 2014-ben csatlakozott önkéntesként a tematikus városi séták kapcsán, 2017 óta a KÉK Városi Séták projektjeinek vezetője. Laikus és szakmai csoportoknak is gyakran vezet városi sétákat Budapesten, és új témák kidolgozásában is aktívan részt vesz. 2018-2020 között három évig volt a Budapest100 egyik projektvezetője, a szervezési feladatok mellett a projekt szakmai szempontjait érvényesítve.

Mindig is fontosnak tartotta a helyiek érdeklődésének felkeltését a város épített örökségével kapcsolatban, illetve a turisták és helyiek számára is könnyebben érthetővé tenni Budapestet.


Cziráki Melinda / múzeumpedagógus, sétavezető

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán végeztem magyar irodalom szakon némi művészettörténettel kiegészítve azt. Itt vált világossá: nem maradhatok ki a múzeumokból, és ők sem úszhatnak meg engem. Az ELTE múzeumpedagógus képzése után több projekttel és intézménnyel dolgoztam és dolgozok ma is együtt, városi sétákat (Wekerlei Séták) és játékokat (Kulimász) szervezek, tervezek, vezetek.

Játszani hihetetlenül felszabadító! Nézzünk együtt máshogy a világra, és alkossuk újra történeteinket, egy s mást, s egymást!